Smochinul este o planta de origine mediteraneana. Era foarte raspandit in Antichitate in Grecia, la Roma, in nordul Africii (Cartagina) unde fructele lui erau foarte apreciate si erau socotite ca au o actiune favorabila asupra organismului. Grecii si romanii aveau o consideratie deosebita pentru acest fruct. Socotita ca extrem de hranitoare si de intaritoare smochina era consumata de toti cei care aveau de facut eforturi mari fizice; atletii consumau multe smochine atunci cand faceau antrenament fizic intens si mai ales in timpul concursurilor. Este interesant de amintit ca grecii din antichitate intrebuintau latex-ul smochinului la prepararea branzeturilor. Intre timp lucrurile s-au schimbat, găsim smochine și in România, in sud, la Dunăre. Le-am pus zahar si lamai si le-am tansformat in dulceață JamSessions, numai bună de servit lângă brânzeturi și vin sau cu pâine prăjită și ricotta. Poftă! Ingrediente: smochie, zahăr, lamâi (240 grame)